FAQ

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Wat is Hyperbare Zuurstof Therapie (HBOT) en hoe werkt het?

Duik in de Diepte van Helende Zuurstof: Hyperbare Zuurstoftherapie (HBOT)

In de medische arena krijgt Hyperbare Zuurstoftherapie (HBOT) steeds meer erkenning, en dat is geen toeval. Deze behandelmethode betreft het inademen van 100% zuurstof onder verhoogde luchtdruk, binnen een speciale kamer of ‘cabine’. De verhoogde druk in deze ruimte optimaliseert het transport van zuurstof door het bloed, waardoor het efficiënter wordt verdeeld naar weefsels die het het meest nodig hebben.

Dit eenvoudige, maar uiterst effectieve proces stimuleert het genezingspotentieel van het lichaam op cellulair niveau. Bovendien draagt deze therapie bij aan de mobilisatie van stamcellen, wat van cruciaal belang is voor herstel en regeneratie. De impact strekt zich niet alleen uit tot fysieke blessures, maar omvat ook neurologische en chronische aandoeningen.

Nederlandse medici hebben vastgesteld dat HBOT effectief kan zijn bij de behandeling van aandoeningen zoals hersenletsel, chronische vermoeidheid en zelfs bepaalde vormen van gehoorverlies. Kortom, het is een bewezen, natuurlijke therapie waarbij je puur zuurstof inademt onder verhoogde druk. Dit optimaliseert de zuurstofvoorziening naar het lichaam, bevordert genezing en verbetert het algemene welzijn door een verhoogde zuurstofopname.

Is HBOT pijnlijk?

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is een niet-invasieve en over het algemeen pijnloze behandeling. In de meeste gevallen kan er een licht ongemak in de oren optreden, vergelijkbaar met de druk die je voelt tijdens een vliegreis. Gelukkig zijn er methoden om dit ongemak te verlichten. We passen ons behandelplan aan op basis van jouw specifieke klachten en gezondheidssituatie, zodat het volledig op maat is gemaakt voor jou.

Wat zijn de bijwerkingen van HBOT?

Zeldzame bijwerkingen zijn doorgaans mild en van voorbijgaande aard, zoals kortstondige oorpijn die snel verdwijnt na de behandeling. Na de eerste sessies kan vermoeidheid optreden, vooral wanneer het lichaam bezig is met herstellen.

In enkele gevallen kan hyperbare zuurstoftherapie tijdelijke bijziendheid veroorzaken. Over het algemeen verminderen deze bijwerkingen na stopzetting van de behandeling. Zuurstoftoxiciteit is zeer zeldzaam, maar het is belangrijk om ervan op de hoogte te zijn.

Voordat we met de behandeling beginnen, informeren we je duidelijk over mogelijke bijwerkingen, en veiligheid staat bij ons altijd voorop. Soms kan een medische beoordeling door een arts waarmee we samenwerken nodig zijn om eventuele contra-indicaties te identificeren en te zorgen dat de behandeling veilig voor je is.

Is HBOT veilig?

Zeker, hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is wetenschappelijk bewezen als een veilige behandeling. Onze procedures zijn streng om de veiligheid te waarborgen, maar er zijn situaties (contra-indicaties) waarbij de behandeling mogelijk minder veilig is.

Bij de telefonische intake zullen we deze kwesties uitvoerig bespreken. Het is mogelijk dat we een medische beoordeling aanvragen bij een samenwerkende arts om te verifiëren of er geen contra-indicaties zijn die de behandeling minder veilig zouden maken.

Kan ik mijn normale activiteiten hervatten na een HBOT-sessie?

Na de initiële behandelingen ervaren de meeste mensen een boost in energie en kunnen ze zonder hinder hun dagelijkse activiteiten hervatten. Voor sommigen kan echter een zekere mate van vermoeidheid optreden na de eerste sessies. Het is handig om dit in overweging te nemen bij het plannen van je activiteiten.

Is er een leeftijdslimiet voor HBOT?

Hyperbare zuurstoftherapie (HBOT) is geschikt voor mensen van alle leeftijden, variërend van kinderen tot ouderen. Het is een veelzijdige behandeling die breed toepasbaar is over verschillende levensfasen.

Hoe snel zijn resultaten merkbaar?

Het kan enige tijd duren voordat u de resultaten van de behandeling opmerkt, maar vaak ziet u al na 6 tot 8 sessies verbetering. In het geval van herstel na intensieve lichaamsbeweging kunt u zelfs na slechts één behandeling al een positief verschil ervaren.

Heb ik een verwijzing van een arts nodig om te beginnen met HBOT?

Er is geen noodzaak voor een verwijzing. Tijdens een persoonlijk gesprek zullen we jouw situatie bespreken en beoordelen of er aanvullende stappen nodig zijn. Indien nodig, zullen we je doorverwijzen naar een gekwalificeerde arts waarmee wij samenwerken, om een medische evaluatie te ondergaan. Je kunt gerust zijn dat we tijdens het intakegesprek alle benodigde informatie zullen verstrekken en eventuele verdere stappen zorgvuldig zullen bespreken.

Hoe is de hygiëne in de hyperbare kamer?

Wij handhaven strenge hygiënestandaarden en streven voortdurend naar een omgeving die schoon en veilig is voor iedereen. Onze toewijding aan netheid en veiligheid staat altijd voorop, en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze ruimtes voldoen aan de hoogste normen op het gebied van hygiëne.

Hoe weet ik of HBOT geschikt is voor mijn specifieke situatie?

Laten we tijdens het intakegesprek de mogelijkheid benutten om jouw individuele behoeften en verwachtingen te verkennen. We zullen samen beoordelen of Hyperbare Zuurstoftherapie (HBOT) een geschikte oplossing is voor jouw situatie.

Wat als ik nog meer vragen heb?

We zijn beschikbaar voor een gratis intakegesprek waar we graag al je vragen beantwoorden. Tijdens dit gesprek kunnen we dieper ingaan op jouw specifieke situatie en behoeften. We kijken ernaar uit om je te assisteren.