Hyperbare Zuurstof Therapie bij Long Covid

Long-COVID of het post-COVID-syndroom kan zich op allerlei manieren manifesteren. Hierbij staan cognitieve klachten en chronische vermoeidheid vaak op de voorgrond. Hyperbare zuurstof therapie is één van de weinige bewezen methoden die de langdurige klachten na een COVID-besmetting kan verminderen.

Waarom Hyperbare zuurstof therapie bij Long-COVID?

Halverwege 2022 is er een groot artikel geplaatst in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature, waarin het positieve effect van hyperbare zuurstof therapie bij Long COVID patiënten werd beschreven.

Ook onze eigen resultaten zijn zeer hoopgevend, we zien binnen ons centrum hoe de klachten kunnen afnemen na een serie van behandelingen!

Tijdens het bezoek aan onze hyperbare zuurstof kamer, komt u in een omgeving met veel meer beschikbare zuurstof dan er in de buitenlucht aanwezig is. U krijgt niet alleen extra zuurstof via het neusmasker, de druk in de zuurstof kamer is ook hoger dan de druk buiten de kamer.

Hierdoor ademt u veel meer zuurstof in, wat er voor zorgt dat er veel meer zuurstof in de weefsels van uw lichaam aanwezig is. Deze hoeveelheid kan wel 12 keer hoger zijn dan normaal. Hierdoor komen allerlei processen in uw lichaam op gang.

asxasxd

Hoe kan hyperbare zuurstof therapie het herstel van
Long-COVID bevorderen
?

Er is een aantal belangrijke processen dat op de voorgrond staat. Er zijn vermoedelijk nog meer gezondheidseffecten, maar deze zijn nog onvoldoende bewezen waardoor wij deze nog niet met zekerheid kunnen noemen. **

Het belangrijkste effect voor Long-COVID komt door de grotere hoeveelheid zuurstof die in het brein beschikbaar is. Dit effect wordt uitgebreid beschreven in meerdere grote medische onderzoeken.* Dit effect wordt een toename van de perfusie in het brein genoemd.

Door de grotere beschikbaarheid van zuurstof in de hersenen, komen er verschillende processen op gang terwijl andere worden afgeremd. Zo is er een toename in de aanmaak van verbindingen tussen hersencellen (neuroplasticiteit**) waardoor de interactie tussen verschillende delen van het brein verbetert en weer herstelt.

Daarnaast worden er verschillende neurotransmitters extra afgegeven, waardoor schade aan het brein kan worden gerepareerd. (interleukines, TNF-alfa***) en de aanmaak van nieuwe bloedvaten wordt gestimuleerd (vasculaire endotheel groei factor VEGF, NOX***).

Tevens wordt het ontstekingsproces dat door Long-COVID op gang is gekomen afgeremd en neemt de aanwezigheid van ontstekingscellen af. Al deze processen dragen bij aan een betere werking van het brein, waardoor de neurologische klachten afnemen.

Tegelijkertijd zorgt de extra aanwezigheid van zuurstof in het lichaam, ook voor een scala aan processen waardoor ook lichamelijke klachten af kunnen nemen.

Welke klachten kunnen afnemen na hyperbare zuurstof therapie bij Long-COVID

Cognitieve klachten

N

Depressie

N

Angsten

N

Slaapproblemen

N

Chronische pijnen (deze is vaak neurologisch bij Long-COVID)

N

Vermoeidheid (zowel neurologisch als lichamelijk)

N

Brain fog / hersenmist

N

Concentratie klachten

N

Overprikkeling

Lichamelijke klachten

N

Vermoeidheid

N

Spierpijn

N

Hartklachten

N

Misselijkheid

N

Malaise gevoel

N

Hoofdpijn

N

Visus klachten

Niet iedereen heeft al deze klachten. U kunt bepaalde klachten heel sterk hebben en andere helemaal niet. Daarnaast is het ook belangrijk om te beseffen dat het effect van de therapie kan verschillen tussen mensen.

“Door de grotere beschikbaarheid van zuurstof in de hersenen, komen er verschillende processen op gang terwijl andere worden afgeremd.

Zo is er een toename in de aanmaak van verbindingen tussen hersencellen (neuroplasticiteit**) waardoor de interactie tussen verschillende delen van het brein verbetert en weer herstelt”.

Hoe ziet een traject met hyperbare zuurstof therapie bij Rejuvenate er voor u uit?

Om een verschil te maken, is het belangrijk dat uw lichaam over een langere periode aan de extra zuurstof wordt blootgesteld. Eén of twee keer in de zuurstof kamer gaan zitten heeft dan ook weinig effect.

U kunt dit vergelijken met het trainen voor een betere conditie. Ook dit effect bereikt u pas na meerdere trainingssessies. Bij Long-COVID is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de hoeveelheid sessies die wordt aangeraden.

De meeste gezondheidswinst wordt behaald door een serie van 40 behandelingen, binnen een periode van 50 dagen. Een afzonderlijke sessie duurt 60 minuten, waarin de druk wordt opgebouwd naar 1.5 atmosfeer. Hierdoor is er veel meer zuurstof beschikbaar in uw brein.

Wij kunnen ook behandelen op een druk van 2 atmosfeer, uit het oogpunt van veiligheid en comfort kiezen wij echter voor een druk van 1.5 atmosfeer.

Dit is dan ook het protocol dat wij u adviseren en aanbieden.

Bronvermelding

* https://www.nature.com/articles/s41598-022-15565-0
** https://nvvhg.nl/
*** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8130666/

Hyperbare Zuurstof Therapie bij Rejuvenate

Hyperbare zuurstof therapie bij Long-COVID klachten bij Rejuvenate

Ons centrum heet niet voor niets “Rejuvenate”, door de extra zuurstof willen wij processen op gang brengen die normaal met verjonging worden geassocieerd. Binnen onze praktijken krijgt u altijd eerst een intake, waarbij we u onderzoeken of u voor de zuurstof therapie in aanmerking komt. Ook adviseren wij over het meeste geschikte behandeltraject.

Wanneer u vragen heeft of meer informatie wilt ontvangen dan kunt u ons eenvoudig een bericht sturen of bellen. Wij informeren u dan verder. U kunt ook direct een afspraak inplannen op de contactpagina.